Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 318 common:people_all_forms

Провісник долі України

Date: 22 березня 2018 о 08:19
307 views

«Киньмо чисті зерна великої вдячності на Шевченкову ниву "


 

     Свою  Україну любіть,

 Любіть її... Во время люте,

 В останню тяжкую минуту

 За неї Господа моліть!

                                                                                                                                         Т.Шевченко

           Коли хочуть щось добре сказати про народ, то розповідають про його землю, згадують її великих людей. Українська земля дала світові геніального Т. Шевченка, одного з  найвідоміших народних поетів, яких тільки знає всесвітня історія літератури. Народ, який має такого поета, як Шевченко, і таку вічну книгу, як "Кобзар", — безсмертний. Місяць березень традиційно належить споминам про Тараса Григоровича – духовного Мойсея українського відродження, щоб не просто вшанувати пам'ять, а й відчути його невмируще слово серцем.

       Поезія "Кобзаря" не дає сприймати землю, на якій ми народилися, живемо, для майбуття якої працюємо, просто як територію, а робить її рідною землею, Батьківщиною. Тому цьогоріч учні Костопільської загальноосвітньої школи №5 І-ІІІ ступенів підготували та презентували літературно-мистецьке свято «Вдивляється Тарас у душу України». Знову стукають у наші серця Тарасові слова: "Я так її, я так її люблю…". І знаходять вони у них відгук, будять ясні думки й породжують міць рук кожного, бо є силою народною, здатною перетворити Україну на сучасну, демократичну, справедливу.

Патріотичний танець у виконанні учнів 4, 6, 9 та 11 класів під мелодію знаної всім пісні «Думи мої…» вразив усіх присутніх своєю глибиною, знайшов відгук у серцях кожного, сприяв пробудженню національної свідомості і гідності. Знову з великої сцени звучали невмирущі вірші Кобзаря у виконанні учнів 10-11 класів: Петрика В., Ковальчука В., Коваль Д., Слободенюк О., Опалєвої Я., Гаврилюк З., Басюк В., Кримінської М., Матюш-     ко М., які спонукали присутніх по-новому поглянути на його творчість і відзначити дивововижну актуальність ідей Шевченка нашому тривожному часу. Адже кожен його вірш — це біль серця за рідний розтерзаний край.

        Учасникам свята  Виноградову Д. та Кривчук А. вдалося майстерно перевтілитися в образи Філера (жандарма-наглядача) та Долі, щоб ми завжди пам’ятали й цінували Шевченка як людину, котрій випала багатостраждальна доля. Учні 6 класу Середа Р., Мельник А., Якименко К., Озарчук І., Крайна І. в образах малого Тарасика і дітей-дзвіночків зуміли своєю грою передати мрії малого хлопчика і напророкувати йому майбутнє.

        Україна! Для Шевченка це слово було священним. Він не чекав, поки народ сам звільниться від панського гніту, а боровся. Воїн в бою б'ється мечем, а поет — своїм словом. Саме цю непереборну любов в образі гетьманів Хмельницького і Мазепи, кобзаря-бандуриста зуміли донести до глядачів Літвінко Р., Лабенський В., Моцик Б. Проте крім патріотів у нас є «пристосуванці», яким добре живеться за будь-яких умов. Отаких псевдопатріотів-горобців зіграли учні 6 класу: Мирун П., Соломчук М., Одейчук І., Бедик К., Токарчук Ю., Мельник А. 

Святкову атмосферу дійства забезпечили цікаві та професійні виступи ансамблю «Веселка» районного Будинку культури (керівник Озарчук Л.А.) із танцем «Козацький гопак»; вітальної  композиції «З Україною  в серці» і танком «Ліра» (постановник Пет-       рик Т.А.). До глибини душі вразив присутніх спів Кривчук А., Галичиновської М., Матюшко М., Басюк В., Петрика В., Кузьмича С., у виконанні яких прозвучали пісні «Бандуристе, орле сизий», «Заповіт», «Гімн українських націоналістів», які сприяли пробудженню національної свідомості і гідністі. Кожний із присутніх знаходив у рядках його поезії відображення своїх інтересів і бажань, саме тому заклик до власного народу скинути чужоземне ярмо і здобути волю був почутий кожним.

       Однак Т.Шевченко не був би генієм, якщо б лише окреслював буттєві вади та біди людські. У наш час, коли всередині  і зовні країни лунає чимало оманливих голосів, що ведуть на манівці чергового імперського поневолення, важливо для національного самозбереження та державного ствердження почути нарешті голос свого генія і пророка, голос Тараса Шевченка. А він кличе, як кликав перед тим предків наших. Кличе на український шлях, шлях національної свободи, шлях українського націоналізму, котрий веде до повного й остаточного звільнення він зовнішніх та внутрішніх окупантів. Це – єдина можливість зажити нарешті життям вільних людей у власній соборній національній державі. Це єдиний спосіб досягти такої омріяної і вистражданої перемоги – перемоги свободи над рабством. Із Шевченком – обов’язково переможемо!

Comments:
Only authorized users can leave comments.